KULAK, BURUN VE BOĞAZ DOKTORU SONER KADIKÖYLÜ

Kulak Çınlaması

Nedir?

Tinnitus bir hastalık olmayıp, bir yakınmadır.

Şikayetin altında yatan etiyolojik faktör (sebep) tespit edilemediği sürece kesin tedavisi yoktur. Hatta etiyolojisi tespit edilen pek çok tinnitus için de bunu söyleyebiliriz.

Hastalar, tinnitusu uğultu, hışırtı, zil çalması, vızırtı, ıslık sesi gibi değişik şekillerde tanımlayabilirler. Bu tanımlamaların klinik açıdan pek önemi yoktur. Küçük sorularla araya girerek şikayetin tek kulaktan mı, her iki kulaktan mı geldiği, ne zamandır olduğu, sesin frekansı, şiddeti, nabız veya tıklama gibi karakterleri, gün içindeki değişimleri, sese ait karakterlerin zamanla değişim özellikleri, eşlik eden ağrı, kulak akıntısı, işitme kaybı, denge problemleri, kulak dolgunluğu vb. semptomlar, solunumla, nabızla ilişkileri, sesin artmasına veya azalmasına neden olabilen özel durumlar, vücut, baş ve boyun pozisyonları, muhtemel akustik ve barotravma hikayesi, vücudun başka yerlerindeki semptomlar, tanısı konmuş süregelen diğer hastalıkları, geçirdiği operasyonlar, kullandığı ilaçlar, alışkanlıkları, mesleği, hobileri, duygulanım durumu detaylı şekilde sorgulanmalıdır.

Hakkında

Tinnitus yakınması olan bütün hastaların, işitme kaybı olsun olmasın, odyometrik incelemeleri, gerekli olan kan tahlilleri, kontrastlı temporal kemik ve beyin tomografileri istenmelidir. Tek taraflı tinnitus yakınmasında mutlaka MRG ile internal akustik kanal ve serebellopontin açı incelenmelidir.

Bir hastalığın kesin tedavisi semptomlara göre değil, altta yatan etiyolojik nedene göre yapılabilir. Tinnitus gibi özel bir semptom söz konusu olduğunda, çoğu zaman etiyolojik faktör ortaya konulamadığı gibi, bulunsa da kesin tedavisinin mümkün olmadığı klinik durumlar az değildir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşitme kaybı ile tinnitusun büyük oranda bir arada bulunması nedeniyle işitme kaybı oluşturabilecek durumlardan korunmak, pratik olarak tinnitustan korunmak olacaktır. Gürültülü ortamda mecburen bulunulacaksa, yüksek sesten koruyucu kulaklık kullanmak faydalı olacaktır.

Tedavi

Ototoksik ajanlara dikkat etmek de korunmanın önemli bir unsurudur.

Stresten uzak durabilmek, düzenli uyumak, çok sessiz ortamlardan kaçınmak, uyurken yanında radyo veya vantilatör gibi bir ses veya gürültü kaynağı bulundurmak faydalı olabilmektedir.

Kulak çınlaması, dış, orta veya iç kulak yapılarını veya kulağı işitme merkezlerine bağlayan sinirlerin bir çeşit fonksiyon bozukluğu veya oditer sistemin diğer sistemler tarafından etkilenmesi nedeniyle oluşur. Etiyolojik nedenleri mutlaka araştırılmalıdır, neyse ki çoğu hayatı tehdit edebilecek bir patoloji söz konusu değildir.

SOSYAL MEDYA
Benimle
İletişime Geçin