KULAK, BURUN VE BOĞAZ DOKTORU SONER KADIKÖYLÜ
Geniz, burnun arkasında bulunan boşluğa verilen isimdir. Geniz eti (adenoid hipertrofisi), boğazın üst kısmında, burun ve yumuşak damağın arkasında yerleşmiştir; bademciklerin tersine, özel aletler olmadan doğrudan gözle görülemezler.
Adenoid lenfoid dokunun bir parçasıdır ve lenfositler içerirler. Bu lenfositler, vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olan antikorları üretirler. Ancak tonsil ve adenoidlerin bağışıklık sistemindeki rolleri önemli oranda değildir ve çoğu zaman fonksiyonel değildirler. Bademcik ve geniz eti alınan kişilerde bağışıklıkla ilgili hiç bir olumsuz durumun olmaması da bunu göstermektedir.
Adenoid dokusunun büyük olması herşeyden önce burun tıkanıklığına yol açar. Bu hastalarda ağzı açık uyuma ve horlamaya neden olur. Özellikle geniz eti ve bademcikleri büyük olan çocuklarda görülen uyku problemleri nedeniyle çocukların büyüme ve gelişmesi durur. Burun, solunan havanın ısısını ve nemini ayarlar ve bazı zararlı partikülleri tutar. Bu nedenle ağız solunumu yapan hastalarda bazı solunum yolu problemlerine yol açar. Geniz eti ayrıca şu problemleri oluşturur:
– Orta kulakta havalanma bozukluğu ve buna bağlı kulak zorunda çökme, işitme kaybı ve iletişim bozukluğu.
– Çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu (Zamanla hastanın çene ve diş yapısı ağız solunumunu rahatlatacak şekilde gelişir. Ön dişler seyrektir, çene kapatılınca arada açıklık kalır. Özellikle üst dudak geri çekilmiştir).
– Geniz akıntısı nedeniyle boğaz iltihabı (farenjit), öksürük ve alt solunum yolu problemleri
– Baş ağrısı
– Sinüzit
Geniz etinin akut iltihaplarında tedavi genellikle ilaçladır. İlaç olarak en sık antibiyotikler, ağrı kesiciler, dekonjestan ilaçlar, okyanus suları, intranazal steroidler ve eğer alerjik faktörlerde düşünülüyorsa antihistaminiklerdir.
Ciddi problemlere yol açmayan ve sık infeksiyona yol açan geniz eti ilaçlarla tedavi edilmesine rağmen, bazen geniz etinin alınması (adenoidektomi) gerekir.